Безпечність харчових продуктів: зберігання риби і рибних продуктів у точках продажу
За вікном – літня спека, тому наразі вкрай
важливо дотримуватись температурних
режимів зберігання та транспортування
харчових продуктів, зокрема риби та рибних
продуктів.
Обіг риби та рибопродуктів в Україні
нормовано Гігієнічними вимогами до
виробництва та обігу харчових продуктів
тваринного походження, затвердженими
наказом Міністерства аграрної політики та
продовольства України від 20.10.2022 №
813, якими визначено, зокрема, що:
Ємності, що в них зберігають свіжі
рибні продукти під льодом, мають бути
водонепроникними та виключати контакт рибних продуктів із талою водою.
Свіжі, розморожені неперероблені рибні продукти, а також приготовані
(термічно оброблені) та охолоджені рибні продукти, вироблені із ракоподібних та
молюсків, зберігають за температури, близької до температури танення льоду.
Заморожені рибні продукти зберігають за температури не вище -18 °C.
Живі рибні продукти зберігають та транспортують за температури та у
спосіб, що не справляють шкідливого впливу на їх життєздатність та безпечність.
Рибні продукти, що їх утримують під льодом, зберігають у спосіб, що
виключає їх контакт із талою водою.
Нагадуємо суб’єктам господарювання про необхідність дотримання
зазначених гігієнічних вимог, а споживачам радимо не робити закупи в місцях
стихійної торгівлі та не купляти рибу, якщо її якість та безпечність викликає
найменші сумніви.